Aplicabilitate Medicală

Tulburările hemostazei


Diatezele hemoragice ereditare sau dobândite sunt stări patologice produse prin tulburările hemostazei și reprezintă o problemă serioasă cu care se confruntă atât pacienții afectați cât și personalul medical specializat pentru că pot cauza sângerare postoperatorie excesivă, întârzie vindecarea rănilor și prezintă risc crescut de infecții. Ankaferd BloodStopper® formează în doar câteva secunde pe suprafața rănii o rețea încapsulată de proteine care declanșează local agregarea vitală a eritrocitelor. Hemostaza se desfășoară independent de factorii individuali de coagulare II, V, VII, VIII, IX, X, XI și XIII, astfel încât agregabilitatea eritrocitară este responsabilă de întregul proces de hemostază. Ankaferd® poate fi utilizat cu succes atât la indivizii cu parametrii normali de coagulare cât și la pacienții cu deficit de hemostază primară și/sau secundară, inclusiv la pacienții cu coagulare intravasculară diseminată:

  • Boala von Willebrand
  • Hemofilie
  • Trombocitopenie
  • Afibrinogenemie
  • Tratament anticoagulant cu warafrina sau aspirină
  • Avitaminoza K
  • Deficitul proteinelor C și S

Utilizat cu siguranță inclusiv la copii și gravide. Nu există risc de hipercoagulabilitate! 

 

Cazuistică

Pacient, 16 ani, de sex masculin, cu hemofilie A.

A fost adus la spital cu sângerare continuă la două zile după circumcizie. După operație i-a fost administrat FVIII în doză de 50 U/kg/12 ore, însă fără succes în stoparea sângerării. Tratamentul cu FVIII a fost reluat cu o doză de 50 U/kg/8 ore, apoi a crescut la 100 U/kg/8 ore, deoarece sângerarea nu s-a oprit. În a treia zi de la internare, pacientului i s-a administrat 270 mg/kg NovoSevenA® (rVIIa). În ciuda adăugării de ciclofosfamidă și prednisolon, sângerarea nu a putut fi stopată. Cu toate acestea, după aplicarea topică de ABS  pe zona hemoragică, sângerarea a fost stopată complet în câteva minute.

Cost-Effectiveness

In the elapsed time until ABS used, the total amount of factor VIII, administered to the patient, was 95.000 US$, rVIIa was 20 mg, and FEIBA was 18.000 units. The total cost of factor VIII, rVIIa, and FEIBA in Turkey were approximately US$ 50.000, US$ 15.000, and US$ 15.000, respectively. Nevertheless, ABS cost only approximately US$ 150. In addition, in our patient, bleeding entirely stopped within few minutes after ABS was applied to the surface of the bleeding site once only. Therefore, we think that ABS may be attempted for externally open and superficial injuries in patient with hemophilia A and/or inhibitor before the expensive treatments due to cost-effectiveness.

From the Department of Pediatric Hematology, YYU Medicine Faculty, Van, Turkey.

Vezi publicația 73

 

Pacient, 6 ani, de sex feminin, cu  afibrinogenemie.

S-a tăiat la degetul mare de la mâna stângă cu un cuțit. Pacienta a fost internată anterior la un alt spital, unde a fost cusută şi bandajată. Ziua următoare, din cauza sângerării active, aceasta a fost adusă în cadrul Secţiei de Hematologie Pediatrică de la Universitatea Selcuk.

I-au fost desfăcute bandajele, evidenţiindu-se o hemoragie mare între suturi. I s-a administrat ABS prin pulverizare pe plaga hemoragică, care s-a bandajat cu un tampon umed care conţinea ABS. Hemoragia a fost oprită cu succes.

Vezi publicația 6

 

Important

Tamponul îmbibat în substanța Ankaferd® este doar un transportator. Pentru a se obține efectele dorite, este important ca substanța să intre în contact cu sângele sau cu țesutul afectat.